
EMERGENCY MANAGER
CITY OF FLINT

GENESEE COUNTY MICHIGAN

ORDER No.19

NON-UNION ACTIVES AND RETIREE INSURANCE RECIPIENTS

BY THE POWER AND AUTHORITY VESTED IN THE EMERGENCY MANAGER
(“EMERGENCY MANAGER) FOR THE CITY OF FLINT, MICHIGAN (“CITY’) PURSUANT

TO MICHIGAN’S PUBLIC ACT 4 OF 2011, THE LOCAL GOVERNMENT AND SCHOOL
DISTRICT FISCAL ACCOUNTABILITY ACT, (“PA 4”); MICHAEL BROWN, THE

EMERGENCY MANAGER, ISSUES THE FOLLOWING ORDER:

On March 16, 2011, the Local Government and School District Fiscal Accountability Act, Public
Act 4 of 2011, (“Public Act 4”) was enacted to safeguard and assure the fiscal accountability of
units of local government; to preserve the capacity of units of local government to provide or cause
to be provided necessary services essential to the public health, safety and welfare of citizens; and

Pursuant to Public Act 4, the Emergency Manager has broad powers in receivership to rectify the
financial emergency and to assure the fiscal accountability of the City of Flint and its capacity to
provide or cause to be provided necessary services essential to the public health, safety and welfare;
and

Pursuant to Public Act 4, the Emergency Manager acts in place of local officials, specifically the
Mayor and City Council, unless the Emergency Manager delegates specific authority; and

Public Act 4 empowers the Emergency Manager to issue the orders the Manager considers
necessary to accomplish the purposes of the Act and any such orders are binding on the local
officials or employees to whom they are issued. Section 19(1) provides that an Emergency
Manager may take on one or more additional actions with respect to a local government in
receivership: (g) Make, approve or disapprove any appropriation, contract, expenditure.. .“; (ee)
Take any other action or exercise any power or authority of any officer, employee, department,
board, commission, or other similar entity of the local government, whether elected or appointed,
relating to the operation of the local government. The power of the emergency manager shall be



superior to and supersede the power of any of the foregoing officers or entities...; and 19(2) . .the
authority of the chief administrative officer and governing body to exercise power for and on behalf
of the local government under law, charter, and ordinance shall be suspended and vested in the
Emergency Manager.

It is hereby ordered:

The City of Flint (hereinafter “Employer”) shall provide health care benefits to the following
groups as set forth herein:

1. non-union, regular full-time employees (hereinafter “Employee(s)”) and their
eligible spouses and dependents and;

2. Current City of Flint retirees from non-union positions (hereinafter “Retirees”) and
their eligible spouses and dependents.

Section 1. Employee Health Coverage.

(a) The City shall not provide health care coverage for the Employee’s spouse if the
Employee’s spouse is eligible to receive paid health coverage through an employer or former
employer of the Employee’s spouse. As a condition of continued spousal health care coverage under
this section, the City may require that an employee file a yearly affidavit attesting that the spouse is
eligible for no other employer-paid health coverage.

(b) Effective July 1, 2012, the Employer will offer eligible Employees the following
health coverage plans:

(I) BCBSM Community Blue PPO Plan CB 12 PPO with $1,000/$2,000 deductible and
with $10/40/80 prescription drug coverage

(ii) Health Plus Plan DVDF with $20/40/60 prescription drug coverage
(lii) McLaren Health Plan C6 with $ 10/40/80 prescription drug coverage

The Employer may offer a high deductible plan in conjunction with a health savings
account, to be offered in a special open enrollment not subject to subsection (c) below.

Employees may change their coverage elections during an open enrollment held before July
1, 2012, and during subsequent annual enrollment periods scheduled by the Employer. Plan
coverage will be subject to the coverage terms and regulations of each carrier.

(c) The Employer may, at its discretion, amend the health coverage plans offered, add
new health coverage plans, or remove health coverage plans. The Employer may change the open
enrollment periods for existing health coverage plans, but not more often than twice annually.

(d) The Employer reserves the right to change or discontinue the existing health
insurance benefit program in response to the Patient Protection and Affordable Care Act
(“PPACA”), as amended. This includes the right to respond to regulations issued under the PPACA
or judicial interpretations of the PPACA.
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(e) The City’s contribution for an Employee’s health coverage, and to the HSA, if
applicable, shall be the lesser of (i) the applicable annual single, double or family coverage
contribution limits provided in Section 3 of the Michigan Publicly Funded Health Insurance
Contribution Act, 2011 PA 152, as adjusted by the state treasurer for each subsequent coverage
year, or (ii) the actual annual costs or illustrative rate for the elected health coverage, plus
contributions to the Employee’s HSA, if applicable. The Employee will pay any excess premium
contributions through payroll deduction.

Section 2. Retiree Health Coverage.

(a) New Hires. Employees hired on or after the effective date of this Agreement (“new
hire Employee”) are ineligible for Employer-paid retiree health care coverage. Instead, the
Employer shall establish a Retiree Medical Savings Account (RIvISA) or other IRS-qualifying
savings plan for each new hire Employee. Employer will contribute $1,500.00 per year to this
account. New hire Employees shall make a pre-tax employee withholding of $600.00 per year to the
Employee’s RMSA. Employees shall be one hundred percent (100%) vested at all times on their
own employee contributions and investment earnings. Employees shall be vested on Employer
contributions and investment earnings according to the following schedule:

Completed Years of Percent
Service Vested

1 Year 20%
2 Years 40%
3 Years 60%
4Years 80%
5 Years 100%

Annual Employer and Employee contributions to a new hire Employee’s RMSA shall cease at the
earlier of the Employee’s separation from City employment (including retirement) or upon
becoming eligible for Medicare. The Employee may use the RMSA for any purpose consistent with
federal law and regulations.

(b) Deferred Retirement. An Employee who elects a deferred retirement is ineligible
for the retiree health care coverage provided by this section.

(c) Vested Regular Retirement for Defined Benefit Plan Members. An Employee
whose rights to a non-deferred defined benefit pension vested by virtue of the Employee’s age and
service on or before the effective date of this Agreement may, upon retirement, elect health care
benefits for the Employee, the Employee’s spouse, and the employee’s dependents in existence at
the time of retirement, on the same terms (including required contributions to premiums) and with
the same benefit levels as offered to current Regular ifill-time employees, until the Employee attains
age sixty-five (65). Employees who participate in the high-deductible health coverage plan at the
time of retirement shall receive an annual contribution to the Employee’s HSA equal to fifty percent
(50%) of the applicable contribution amount provided to active employees pursuant to Section 1(e)
of this Article.

(i) The City shall not provide retiree health care coverage for the Employee if the
Employee is eligible to receive paid health coverage through another employer or former employer.
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As a condition of continued retiree health care coverage under this section, the City may require that
a retiree file a yearly affidavit attesting that the retiree is eligible for no other employer-paid health
coverage.

(ii) The City shall not provide retiree health care coverage for the Employee’s spouse if
the Employee’s spouse is eligible to receive paid health coverage through an employer or former
employer of the Employee’s spouse. As a condition of continued spousal health care coverage under
this section, the City may require that a retiree file a yearly affidavit attesting that the spouse is
eligible for no other employer-paid health coverage.

(d) Non-vested Re2ular Retirement for Defmed Benefit Plan Members. An
Employee whose rights to a non-deferred defined benefit pension do not vest on or before the
effective date of this Agreement may, upon retirement, elect health care benefits for the Employee
only on the same terms (including required contributions to premiums) and with the same benefit
levels as offered. to current Regular full-time employees, until the Employee attains age sixty-five
(65). The City shall not provide retiree health care coverage for the Employee if the Employee is
eligible to receive paid health coverage through another employer or former employer. As a
condition of continued retiree health care coverage under this section, the City may require that a
retiree file a yearly affidavit attesting that the retiree is eligible for no other employer-paid health
coverage.

(e) Medicare Supplemental Part B. A City of Flint retiree aged sixty-five (65) or over
will be covered by a Medicare supplemental plan at the Employer’s expense, subject to the
contribution limits provided in Section 3 of the Publicly Funded Health Insurance Contribution Act,
2011 PA 152, if and only if the retiree enrolls in and pays for Medicare Supplemental Part B. The
spouse of a City of Flint retiree aged sixty-five (65) or over will be covered by a Medicare
supplemental plan at the Employer’s expense, subject to the contribution limits provided in Section
3 of the Publicly Funded Health Insurance Contribution Act, 2011 PA 152, if and only if the spouse
enrolls in and pays for Medicare Supplemental Part B.

(I) Retirement for Current Hybrid Plan Participants. An Employee, other than a
new hire Employee, who participates in the Hybrid Retirement Plan, and has reached both age
sixty-two (62) and a minimum of fifteen (15) years of service on or before the effective date of this
Agreement may, upon retirement, elect health care benefits for the Employee and the Employee’s
spouse on the same terms (including required contributions to premiums) and with the same benefit
levels as offered to current Regular full-time employees, until the Employee attains age sixty-five
(65).

(i) The City shall not provide retiree health care coverage for the Employee if the
Employee is eligible to receive paid health coverage through another employer or former employer.
As a condition of continued retiree health care coverage under this section, the City may require that
a retiree file a yearly affidavit attesting that the retiree is eligible for no other employer-paid health
coverage.

(H) The City shall not provide retiree health care coverage for the Employee’s spouse if
the Employee’s spouse is eligible to receive paid health coverage through an employer or former
employer of the Employee’s spouse. As a condition of continued spousal health care coverage under
this section, the City may require that a retiree file a yearly affidavit attesting that the spouse is
eligible for no other employer-paid health coverage.
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(iii) A defined Hybrid Plan retiree aged sixty-five (65) or over will be covered by a
Medicare supplemental plan at the Employer’s expense, subject to the contribution limits provided
in Section 3 of the Publicly Funded Health Insurance Contribution Act, 2011 PA 152, if and only if
the retiree enrolls in and pays for Medicare Supplemental Part B. The spouse of a City of Flint
retiree aged sixty-five (65) or over will be covered by a Medicare supplemental plan at the
Employer’s expense, subject to the contribution limits provided in Section 3 of the Publicly Funded
Health Insurance Contribution Act, 2011 PA 152, if and only if the spouse enrolls in and pays for
Medicare Supplemental Part B.

(g) Dependent/Spouse Health Covera2e. A City of Flint retiree may purchase health
coverage for the retiree’s spouse or dependents on the same terms as offered to current Regular full-
time employees, and at the prevailing group rate for the selected plan. The retiree must agree to
deduction of premium costs from the retiree’s pension payments.

Section 3. Termination of Benefits.

(a) Except as otherwise provided herein, health coverage terminates for all eligible
recipients upon death of the Retiree unless the Retiree has selected a pension survivorship option for
his or her spouse. Coverage for all eligible recipients also shall terminate on the last day of the
premium month in which the covered Employee is terminated or laid off.

(b) Health coverage shall be continued during any leave for which the Employee
receives full pay from the Employer. Employees on leave of absence with reduced or without pay or
on layoff are not entitled to continued health coverage paid by the Employer but may be eligible for
continuation coverage as provided by the federal Consolidated Omnibus Budget Reconciliation Act
of 1985 (COBRA). Employees on a Workers’ Compensation leave of absence shall receive health
insurance coverage on the same terms (including required contributions to premiums) and with the
same benefit levels as offered to current Regular full-time employees for up to six (6) months.

This Order shall have immediate effect.

This Order may be amended, modified, repealed or terminated by any subsequent order issued by
the Emergency Manager.

Dated: April 24, 2012 By: It A A~
Michael K. Brown
Emergency Manager
City of Flint

xc: State of Michigan Department of Treasury
Mayor Dayne Walling
Flint City Council
Inez Brown, City Clerk
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